Completed Project and A Visit From Kevin McCloud

— 21 May 2018 by Laurie Ström


We were very excited to visit our most recently completed project yesterday - Studland House. In addition, we were joined by the delightful Kevin McCloud from Grand Designs, who had previously contacted Magnus in the hopes of visiting some of our architecture whilst he was enjoying a mini-architecture tour/classic car trip with his children. Magnus first met Kevin in 2017 whilst filming for the RIBA House of the Year award at The Quest. We were all shown wonderful hospitality by our clients, who very kindly showed us all around their new home.

Our clients approached us in 2016 to create a spacious holiday home for them, as a bolthole to escape London and with the view to it becoming their permanent home in time to come.  A 90's chalet bungalow occupied the site, and it was decided that knocking it down wasn't going to be the most cost-effective option, and it would also be a waste of a perfectly sound building that just needed some attention.

We provided planning drawings and technical design for the project, but as the client wanted to have a very active role in the build process, and in order to keep costs down for them, we were not part of the build process; something which is unusual for us. This made our visit yesterday even more interesting, as we had not been onsite for some time, so it really was fantastic to see it all finished, and to such a high standard.

Enjoying a fantastic elevated setting overlooking the beautiful Studland Bay to Poole and Bournemouth beyond, the house is configured 'upside down' in order to maximise the enjoyment of the breathtaking views from the upper floor. At ground level, there is a small living room with garden access, a utility room, bedrooms, bathrooms and entrance to the garage.  The garage - once a pitched roof extension attached to the main house - is now connected to the main house up to roof height by glass panels that flood the entrance with light whilst creating a sense of fluidity across the two volumes. 

At the top of the stairs, you are greeted immediately with the most amazing 180-degree view as you arrive into the open-plan living areas. The living and dining areas sit at the front of the large space in front of the sliding doors that lead out to a full length wraparound Iroko deck, with the kitchen set back but still enjoying the view. To the side of the living area, through a small doorway, is the master suite with en-suite bath and shower. Over a short walkway under the glass panels that connect the two volumes, you enter the new second-storey extension that sits over the garage. This consists of a large and light studio with views out to the fields, bathroom and storage cupboard. 

The outside spaces have not yet been revamped, but there is a good-sized garden to the front on two levels, and you can walk around the whole house to a lovely little courtyard garden at the back of the house. The main entrance hallway can be accessed from the courtyard via a large glass pivoted door, as can one of the guest bedrooms that has doors that open out to it.

 

 

 

StromArchitects Greensleeves Header

StromArchitects Greensleeves 03

StromArchitects Greensleeves 02

StromArchitects Greensleeves 01

StromArchitects Greensleeves 012

StromArchitects Greensleeves 011

StromArchitects Greensleeves 09

StromArchitects Greensleeves 013