Wren House

The design is for a new house in the garden of a grade II listed building, and at the end of a conservation area.

Considering the sensitive location we adopted a contemporary vernacular language that seems appropriate in more ways than one:

    It complements the clients’ brief for a contemporary family home, yet respects the historic fabric of the village

    It connects with local materials

    It will complement the wider context

Before we commenced any design work, we instructed an arboriculturalist to assess all existing trees on site and establish root protection zones which allowed us to identify the best possible position of the proposed house.

A wall in local stone, splits the current plot and creates a new one for the proposed house. A new garage for the existing listed house is placed away from the street, removing the existing impact of cars on the road.

We propose to place the main volume of Wren House perpendicular to the road as this offers several distinct advantages:

•    It presents the smallest elevation to the road, therefore minimising the perceived scale and mass of the building

•    It minimises the impact on the garden, retaining maximum open space.

    Due to the orientation and positioning of glazing, there is no negative impact on the amenity of neighbours

    It allows the main façade of the house to open up to the garden, whilst enjoying a southerly aspect.

In order to further reduce the scale and massing of the building, the design has been set into the ground by 0.5m. A shallow 1:20 driveway ramps down to the level access parking and entrance. A canopy extends over the entrance and car parking area. The ground floor contains living spaces and the first floor comprises a master bedroom suite, as well as two children’s bedrooms with a small snug.