Thatched House

We were appointed to look at designing a new pool house, as well as the refurbishment and updating of the existing house. We quickly established that due to the current state of repair it made no financial sense to retain the existing building, nor was it considered a relevant Heritage Asset worth preserving.

The proposed new build design occupies roughly the same footprint as the existing house, however by doing a new build, we have been able to make the plan arrangement more efficient; allowing the house to function more efficiently as a family home.

The overall volume of the main building has been simplified, and takes the traditional form of a “long cottage”. Upon entry there is a large double-height hall, with a sculptural staircase. To the left are living areas, and to the right there is a dining room and kitchen. Further to the north there is a “dirty entrance”, WC and a gym.

The pool house sits in a 90º angle to the main volume creating an L-shape. A roof section gradually increases from a flat roof to a mono-pitch creating an interesting roof form that allows a clere-storey roof light. Sliding windows disappear into a wall pocket allowing the entire façade to open up and bring the outside in.

The first floor comprises four large bedroom suites.

There is a basement that houses the pool plant, storage and utility - allowing all of these to be hidden.

As the site is heavily screened by mature trees and shrubs, the existing building is very much hidden when viewed from the street, as well as from the rear and the Oxford Green Belt Area.