Orchard House

Our clients required a contemporary house that would suit their busy lives, while providing a great home for their family. The ground floor is an H-shape in plan. The central part comprises a large double-height entrance space, that is emphasised by a two-storey chimney, a sweeping helical staircase, and a sitting area that commands the central space of the house.

One wing contains kitchen, dining and home office, while the other is service-orientated with garage, nanny’s room, plant, cinema and a spa area with pool, steam room and hot tub. The first floor volume sits across the H-shape and contain 5 ensuite bedrooms to one side of the double height gallery. To the other side is a generous master bedroom with a spacious ensuite and dressing room. The bedroom enjoys a private balcony overlooking the garden. The ground floor is clad in large format limestone, while the upper storey uses render, and metal sliding screens provide shading and offer privacy at night. 

To the rear of the house is an enclosed courtyard with a sunken seating area and fire pit. Outside the kitchen/ dining volume is a large deck with a built-in outdoor barbecue and al-fresco dining area.

Planning has been granted and the project is due to start on site mid-2018.